Adio credite! Directorii bancilor acuza legea insolventei

Mitrache bank leum

  • Creditarea va continua trendul de scadere, deoarece Romaniei ii lipseste infrastructura de credit, sustine Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al Bank Leumi Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.ro.
  • Oficialul Bank Leumi spune ca in primul rand nu exista legislatia corespunzatoare, iar din acest punct de vedere legea insolventei reprezinta inca o problema. In plus, Laurentiu Mitrache afirma ca este nevoie de o intarire a disciplinei platilor pentru a limita abuzul emiterii de titluri de credit fara acoperire.

Acesta a mai subliniat ca, la fiecare credit, 20% din cost este riscul de neperformanta, iar in ceea ce priveste depozitele, prin nivelul actual al dobanzilor populatia este ‘fortata’ sa investeasca in afaceri proprii sau pe Bursa.

“In mod sigur creditarea va continua trendul pe care il are de cativa ani si nu va creste, ci va scadea, deoarece, printre altele, Romaniei ii lipseste infrastructura de credit. Vorbim de infrastructura, referindu-ne exclusiv la sosele, autostrazi, dar infrastructura de credit este ignorata total. Infrastructura de credit inseamna in primul rand legislatie corespunzatoare. Toata lumea stie impactul insolventei asupra institutiilor bancare. O alta problema o reprezinta disciplina platilor. Care mai poate fi credibilitatea cecurilor si biletelor la ordin cand numarul celor neonorate este de ordinul sutelor de mii?!

PE ACELASI SUBIECT