Consiliul Concurentei analizeaza preluarea bancii Millennium de catre OTP Bank

millenium_bank

  • Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea de preluare a subsidiarei din Romania a bancii portugheze Millennium bcp de catre OTP Bank Romania, membra a grupului maghiar OTP, prin care se realizeaza o concentrare economica, a anuntat miercuri autoritatea.
  • OTP Bank Romaniaa semnat la finele lunii iulie un contract pentru achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro.

 

Totodata, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finantarii intragrup acordate de banca portugheza subsidiarei din Romania, de circa 150 milioane euro, pe care o va inlocui cu o finantare de aceeasi valoare de la banca-mama din Ungaria.

Banca preluata urmeaza sa fie integrata in structura OTP Bank, dupa finalizarea formalitatilor legale si obtinerea aprobarilor necesare, din partea Bancii Nationale a Romaniei, Bancii Nationale a Portugaliei, Comisiei Europene si Consiliului Concurentei.

„In vederea stabilirii compatibilitatii concentrarii economice cu un mediu concurential normal, autoritatea de concurenta va analiza operatiunea notificata si va emite o decizie in termenele stabilite de lege. Consiliul Concurentei este interesat in obtinerea observatiilor si punctelor de vedere de la agentii economici terti referitor la modul in care concentrarea economica ce urmeaza a se realiza afecteaza sau poate afecta concurenta de pe piata”, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienti si o retea de 56 de sucursale si 58 de ATM-uri. In urma tranzactiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienti, aproape 150 de sucursale si peste 160 de ATM-uri.

Banca preluata ocupa la finele anului trecut pozitia 22 in sistemul bancar, cu active de 2,83 miliarde lei (circa 635 milioane euro) si o cota de piata de 0,8%. Ca urmare, OTP Bank isi va majora cota de piata la 2,1% si va urca pe pozitia 11 in topul institutiilor de credit.

Vanzarea subsidiarei din Romania a fost convenita de Millennium bcp in vara anului trecut cu reprezentantii Comisiei Europene, in cadrul unui program de restructurare si recapitalizare. Termenul limita pentru vanzare era iunie 2015.

PE ACELASI SUBIECT