Evaziune fiscala si spalare de bani in REABILITAREA TERMICA din Capitala

spalare de bani reabilitare termica

  • Parchetul de pe langa Tribunal Bucuresti (PTB) a retinut 16 persoane sub acuzatia ca au spalat bani, prin intermediul unor documente false si inregistrari contabile fictive, in afaceri cu reabilitare termica prejudiciul adus bugetului de stat ridicandu-se la 42,4 milioane de lei.

Potrivit Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in urma unei actiuni ce a avut loc alaturi de politistii Cpitalei s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani. Astfel au fost retinute 16 persoane, respectiv Ioan Preda, Nicoleta Preda, Loredana Naftanaila, Ionita Pop, Marin Dumitru, Petrica Paraschiv, Ciprian-Bogdan Grigorut, Alexandru Tudor, Viorel Radu, Ramona-Liliana Mirica, Virgil Mirica, Marian Cocu, Adrian-Horea Cocu, Marius Bogza, Daniel Visan si Angela Postolache.
De asemenea, procurorii au luat masura preventiva a controlului judiciar fata Victor Tene, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.
Anchetatorii au stabilit ca, intre 2010 si 2013, Ioan si Nicoleta Preda, in calitate de administratori ai unei firme, au initiat, derulat si participat la circuite evazioniste si de spalare a banilor prin intermediul carora, folosindu-se de documente false si inregistrari contabile fictive, nu au mai platit obligatiile fiscale ce le reveneau.
Ei au transferat „sume impresionante in contul unor societati comerciale cu comportament de tip fantoma, de unde banii au fost retrasi, in totalitate, in numerar. Prejudiciul produs bugetului de stat de catre cei doi inculpati se ridica la suma de aproximativ 7,4 milioane de lei. Suma totala spalata prin circuitul evazionist se ridica la aproximativ 2,2 milioane de lei”, sustin procurorii.
Conform sursei citate, in perioada 2009 – 2014, Marian Dumitru Marin si Victor Tene – care controleaza doua societati comerciale – au contractat lucrari de reabilitare termica, dar si alte lucrari de constructii – in principal, in urma castigarii unor licitatii organizate de institutii publice. Lucrarile de constructii si reabilitare termica au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajatii proprii.

„Ulterior incasarii banilor, inculpatii au transferat in conturile a noua societati comerciale controlate de ceilalti inculpati retinuti in cauza, suma totala de 55.647.715 lei, 4.479.785 euro si 1.082.818 dolari (un total de aproximativ 17.000.000 euro)”, potrivit PTB.

Pentru a plati mai putin catre stat, inculpatii au inregistrat in contabilitate achizitii fictive de la societati comerciale cu comportament de tip fantoma catre care au si transferat sumele de bani.
Transferurile erau urmate, sustin anchetatorii, in aceeasi zi sau cel mai tarziu a doua zi, de retrageri in numerar de aceeasi valoare sau de transferuri in conturile alte societati comerciale cu comportament de tip fantoma. Toti banii transferati au ajuns prin persoane de incredere in posesia lui Marin Dimitru si a lui Victor Tene.

„Sumele astfel obtinute au fost reciclate si introduse in alte circuite economice si financiare, in vederea disimularii si ascunderii originii ilicite a fondurilor. Prejudiciul produs bugetului de stat se ridica la suma de aproximativ 35 milioane de lei, reprezentand TVA si impozit pe profit. Suma totala spalata prin circuitul evazionist se ridica la aproximativ 85 milioane de lei”, potrivit procurorilor Capitalei.

Conform sursei citate, 14 dintre inculpatii retinuti vor fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, fata de doi dispunandu-se masura preventiva a controlului judiciar. De asemenea, se va propune arestarea in lipsa a altor doi inculpati care se sustrag de la urmarirea penala.

sursa: mediafax.ro

PE ACELASI SUBIECT