Senatorul evazionist Banias are voie sa paraseasca tara pentru a participa la Forumul Crans Montana

banias

  • Instanta suprema a decis sa ii permita senatorului Mircea Banias, acuzat in dosarul importurilor ilegale din Portul Constanta, sa paraseasca tara pe parcursul a patru zile pentru a participa la Forumul Crans Montana, care va avea loc in Belgia.

 

„Incuviinteaza inculpatului Banias Mircea Marius sa paraseasca teritoriul Romaniei in perioada 14 octombrie – 18 octombrie pentru a se deplasa in Belgia in vederea participarii la Forumul Crans Montana desfasurat in perioada 15 octombrie – 17 octombrie, in calitate de senator al Romaniei, presedinte al Comisiei de Privatizare din Senatul Romaniei”, a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

In cazul in care senatorul va incalca obligatia de a reveni in tara pana in 18 octombrie, dar si celelalte obligatii stabilite de instanta de judecata in 3 februarie, atunci cand s-a decis ca senatorul sa fie judecat sub control judiciar, aceasta masura poate fi inlocuita cu cea a arestului la domiciliu sau chiar cu arestul preventiv.
Permisiunea de a parasi tara poate fi contestata de procurorii anticoruptie.
Forumul Crans Montana este o organizatie elvetiana internationala creata in 1986 in statiunea cu acelasi nume din Alpii elvetieni. Din 1990, aceasta organizeaza o conferinta anuala pentru promovarea cooperarii internationale, cresterii economice globale, stabilitatii, echitatii si securitatii.
In 2 aprilie 2012, senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurentiu Mironescu si alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari si reprezentanti ai unor firme, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanta. Potrivit procurorilor, acestia faceau parte dintr-un grup infractional care controla activitatile de import-export din cadrul Directiei regionale vamale Constanta, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamala a marfurilor, indiferent daca erau introduse licit sau ilicit.
Membrii gruparii sunt acuzati de dare si luare de mita, trafic de influenta, evaziune fiscala, contrabanda, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamala sau infractiuni contra drepturilor de marca industriala inregistrata.
Senatorul Mircea Marius Banias este acuzat de initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, trafic de influenta, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
schema banias constantaEugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, a fost trimis in judecata pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, cumparare de influenta, trafic de influenta, instigare la doua infractiuni de dare de mita, complicitate la dare si la luare de mita, precum si pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Laurentiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, este judecat pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si trafic de influenta.
Alaturi de acestia au fost trimisi in judecata Cadir Sunai, fost director al DRAOV Constanta, Liviu-Adrian Durbac, fost sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti, Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al sefului Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, ofiterul de politie Adrian Sorin Patrascu, comandant adjunct „Grup de nave” Constanta, in cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, si Ionut Marius Scriosteanu, sef al Biroului Vamal Slobozia, potrivit procurorilor DNA.
Totodata, in dosar sunt judecati lucratori si inspectori vamali, asociati si administratori ai unor firme, comisionari vamali.
Procurorii aratau, in rechizitoriul trimis instantei, ca in perioada mai 2010 – martie 2011, la nivelul institutiilor vamale si portuare din municipiul Constanta a fost constituita o „retea de taxare ilicita” a containerelor cu marfuri, care a permis introducerea in tara, prin punctele vamale, de marfuri contrafacute, interzise la import. Marfurile nu erau insotite de avizele sau autorizatiile necesare, erau de alta natura sau in alte cantitati decat cele declarate in vama, fiind introduse prin falsificarea documentelor de achizitie externa a marfurilor (in scopul diminuarii bazei de taxare vamala a acestora). Totodata, gruparea a permis introducerea in tara a unor marfuri flagrant subevaluate sau provenind de la societati comerciale ori din tari ce necesita taxarea anti-dumping, fara perceperea acestor taxe.

„In cadrul retelei cu un mecanism bine stabilit de colectare si redistribuire a banilor erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vama a marfurilor introduse licit in Romania care, in caz contrar, erau amanate de la controlul vamal”, notau procurorii in documentul citat.

Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre 250 de dolari si 13.000 de dolari pentru fiecare transport, conform procurorilor.

 

sursa: mediafax.ro

PE ACELASI SUBIECT